Country preference? Choose the preferred country to view local content and get a better experience.

Gratis forsendelse på ordrer over 190 DKK Fri returnering

Διάσωση συνταγών - σώζοντας τα πιο κοινά λάθη στην κουζίνα

Ακόμη και οι πιο έμπειροι μπορούν να περάσουν μια περίεργη μέρα στην κουζίνα. Εάν η καραμέλα σας έχει κρυσταλλώσει ή δεν μπορείτε να βγάλετε το κέικ σας από τη φόρμα, μην πανικοβληθείτε. Δείτε πώς μπορείτε να λύσετε μερικές από τις πιο συνηθισμένες γκάφες στην κουζίνα και να τις αποφύγετε την επόμενη φορά.

Κρέμα που έχει χτυπηθεί υπερβολικά

1584x1200-block21.jpg 1584x1200-block21.jpg

Χρειάζεται μόνο να χτυπήσετε την κρέμα σας για λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω για να την αφήσετε λιγότερο ελαφριά και αφράτη, πιο πυκνή και σφιχτή. Αν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να ανακατέψετε απαλά λίγο κρύο γάλα στην κρέμα, μια κουταλιά κάθε φορά, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να διατηρήσει το σχήμα της.

Αν το έχετε πραγματικά παρακάνει, μπορείτε πάντα να συνεχίσετε να ανακατεύετε μέχρι να χωριστεί η κρέμα σε βούτυρο και βουτυρόγαλα. Το βουτυρόγαλα μπορεί να στραγγιστεί και να χρησιμοποιηθεί για κέικ, απλά προσθέστε λίγο στυμμένο λεμόνι.

Για να αποφύγετε το υπερβολικό χτύπημα την επόμενη φορά, αποφύγετε να απομακρυνθείτε από το μίξερ σας ενώ ανακατεύεται για να μπορείτε να παρακολουθείτε τα πράγματα - χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να αποκτήσετε τέλεια μεταξένια σαντιγί από ό,τι νομίζετε! Επίσης, μην βγάλετε την κρέμα από το ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να τη χρησιμοποιήσετε και αν σκοπεύετε να την φτιάξετε εκ των προτέρων, να θυμάστε ότι η σαντιγί θα συνεχίσει να πήζει όσο στέκεται.

Κέικ που κόλλησε στη φόρμα

1584x1200-haw-9.jpg 1584x1200-haw-9.jpg

Έχετε ψήσει αυτό που φαίνεται να είναι το τέλειο κέικ, αλλά υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: δεν μπορείτε να το βγάλετε από τη φόρμα σε ένα κομμάτι.

Εάν έχετε ξεχάσει να λαδώσετε ή να στρώσετε με λαδόκολλα το ταψί σας, μην πανικοβληθείτε. Καθώς το κέικ κρυώνει, θα συρρικνωθεί ελαφρώς, με αποτέλεσμα να ξεκολλήσει από τα πλάγια. Επομένως, εάν η φόρμα εξακολουθεί να είναι ζεστή στην αφή, αφήστε τη να κρυώσει εντελώς πριν προσπαθήσετε να τη μεταφέρετε - αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές ώρες. Αν πάλι δεν κουνιέται, καλύψτε με μεμβράνη και βάλτε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον έξι ώρες. Αφαιρέστε και στη συνέχεια περάστε απαλά ένα μαχαίρι παλέτας γύρω από την άκρη για να χαλαρώσει πριν αναποδογυρίσετε και γυρίσετε προσεκτικά το κέικ σε ένα πιάτο ή σανίδα.

Εάν το κέικ σας δεν έχει κολλήσει πολύ σφιχτά, ένα άλλο κόλπο που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η μέθοδος με το υγρό πανί. Βρέξτε μια καθαρή πετσέτα και τυλίξτε την γύρω από το ταψί. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 15 λεπτά. Ο συνδυασμός του ζεστού τηγανιού και της υγρής πετσέτας τσαγιού θα δημιουργήσει ατμό, ο οποίος θα βοηθήσει να χαλαρώσει το κέικ.

Μείγμα για κέικ που έκοψε

1584x1200Blondies_quickgrade-Blondies_9581_RT-(1).jpg 1584x1200Blondies_quickgrade-Blondies_9581_RT-(1).jpg

Το μείγμα κέικ μπορεί να κόψει όταν προσθέτετε αυγά ή γάλα που είναι πολύ κρύα. Αυτό μειώνει τη συνολική θερμοκρασία της ζύμης και εμποδίζει τα συστατικά να γαλακτωματοποιηθούν σωστά μεταξύ τους, αφήνοντας μικρές τσέπες λίπους όπου το βούτυρο δεν αναμιγνύεται.

Εάν συμβεί αυτό, τοποθετήστε το μπολ ανάμειξης πάνω από μια κατσαρόλα με ζεστό νερό βρύσης για λίγα λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να ζεσταθούν όλα τα συστατικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να χτυπήσετε ξανά το μείγμα.

Μια άλλη λύση για ένα μείγμα που έκοψε είναι να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί ξανά στο μείγμα. Ωστόσο, μην ανακατεύετε για πολύ, καθώς θα σχηματιστεί περίσσεια γλουτένης, η οποία θα δημιουργήσει μια πιο σκληρή, πιο μαστιχωτή ψίχα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την πήξη του ζυμαριού σας και να βοηθήσετε τα συστατικά σας να ενωθούν σωστά είναι να τα βγάλετε από το ψυγείο μερικές ώρες πριν τα χρησιμοποιήσετε, ώστε να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.

Κρυσταλλωμένη καραμέλα

Το να φτιάξετε την τέλεια λεία και γυαλιστερή καραμέλα μπορεί να είναι δύσκολο. Η κρυστάλλωση είναι ένα κοινό πρόβλημα, όταν καθώς το σιρόπι βράζει, μέρος της ζάχαρης αρχίζει να σχηματίζει σκληρούς, θολούς κρυστάλλους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό ανακάτεμα (δοκιμάστε να το στροβιλίζετε αντί να το ανακατεύετε) ή επειδή το τηγάνι σας δεν ήταν πεντακάθαρο.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χάθηκαν όλα. Η προσθήκη λίγων σταγόνων χυμού λεμονιού θα σας βοηθήσει να σώσετε τα πάντα. Ή μπορείτε να βουρτσίσετε απαλά τους κρυστάλλους με μια υγρή βούρτσα ζαχαροπλαστικής για να διαλυθούν.

Καμένες άκρες σε ένα κέικ

1584x1200Coconut-cake-quickgrade-1603_RT.jpg 1584x1200Coconut-cake-quickgrade-1603_RT.jpg

Εάν οι άκρες του κέικ σας έχουν πιάσει ελαφρώς στο φούρνο, είναι πιθανό το υπόλοιπο κέικ να είναι εντάξει. Κόψτε προσεκτικά τις καμένες άκρες με ένα οδοντωτό μαχαίρι.

Αν θα καλύψετε το κέικ με βουτυρόκρεμα, απλώστε πρώτα ένα λεπτό στρώμα. Αυτή είναι μια λεπτή βασική στρώση γλάσου που απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το κέικ για να σφραγίσει τυχόν εναπομείναντα ψίχουλα και να καλύψει τυχόν ατέλειες πριν εφαρμόσετε την τελική στρώση. 

Οι μαρέγκες δεν σχηματίζουν κορυφές

1584x1200kenwood_may22_AO2_action_grade_v1-8777_RT.jpg 1584x1200kenwood_may22_AO2_action_grade_v1-8777_RT.jpg

Εάν, παρ' όλο το χτύπημα, το μείγμα μαρέγκας σας εξακολουθεί να φαίνεται ρευστό και επίπεδο και αρνείται πεισματικά να σκληρύνει, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να φταίνε. Μπορεί να έχετε προσθέσει τη ζάχαρη πολύ γρήγορα, τα αυγά μπορεί να ήταν πολύ κρύα ή το μείγμα σας μπορεί να έχει εκτεθεί σε κάποιο λίπος ή λάδι, είτε επειδή ο κάδος του μίξερ δεν ήταν πεντακάθαρος είτε επειδή κάποιος κρόκος αυγού μπήκε κρυφά όταν χωρίσατε τα αυγά σας.

Αν φτιάχνετε γαλλική μαρέγκα και δυσκολεύεστε να χτυπήσετε αυτές τις χαρακτηριστικές γυαλιστερές κορυφές, δοκιμάστε να διπλώσετε μέσα ένα άλλο χτυπημένο αυγό για να δώσετε επιπλέον ώθηση. Το να σχηματίσετε μια πάστα από μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε ⅓ ενός φλιτζανιού νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει πάντα να αφήνετε τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσετε. Όταν είναι κρύα, τα ασπράδια είναι πιο ζελατινώδη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον αέρα να τα διαπεράσει καθώς ανακατεύετε. Η χρήση φρέσκων αυγών είναι επίσης σημαντική, καθώς αυτά είναι πιο όξινα και είναι η οξύτητα που βοηθά τις πρωτεΐνες του ασπράδιου να παραμείνουν σφιχτά δεμένες, βοηθώντας να σχηματιστούν αυτές οι υψηλές κορυφές.